ylikunto

Monelle ureilijalle on varmasti tuttu termi ylikunto. Mitä ylikunto sitten oikeasti tarkoittaa ja miten se todetaan. Tässä postauksessa ajattelin perehtyä enemmän kyseiseen termiin. Toivottavasti tästä postauksesta jokainen löytäisi jotakin uutta, jota ei aikaisemmin ole kuullut.

Ylikunnolla eli ylirasituksella tarkoitetaan, että kroppaa on rasitettu enemmän kuin mistä keholla on mahdollisuus palautua. Ylikunto on siksi vaarallinen ja tulee ottaa vakavasti, sillä se heikentää huomattavasti elimistön suorituskykyä.

Ylikunnon yleisimmät oireet

Ylikunnossa elimistön autonomisen hermoston tasapaino horjuu. Ylikunnossa käytetään yleensä termejä sympaattinen- sekä parasympaattinen ylikunto. Sympaattisesta ylikunnossa ihmisen niin sanottu sympaattinen hermosto eli kansanomaisin sanoin stressihermosto käy ylikierroksilla. Tämä tarkoittaa siis, että sykkeet ovat normaalia korkeamalla, ihminen on väsynyt sekä rauhaton. Parasympaattisessa ylikunnossa oireet ovat täysin vastakohtaiset. Parasympaattisessa ylikunnossa oireina ovat seuraavanlaiset: sykkeet eivät nouse edes rasituksessa, henkilö on flegmaattinen, masentunut sekä välinpitämätön. Molemmat sympaattinen sekä parasympaattinen ylikunto voivat esiintyä yhtä aikaa.

Aina täytyy muistaa, että niinkuin kaikissa sairauksissa oireet ovat henkilökohtaisia. Jokainen oireilee yksilöllisesti. Ylikunnonoireita voidaan jakaa myös fyysisiin sekä psyykkisiin oireisiin. Ylesimmät psyykkiset oireet tulivatkin, mutta fyysisiä oireita ovat muun muassa: suorituskyvyn lasku, voimattomuus, lihasarkuus, lisääntynyt hikoilu, kohonnut verenpaine levossa, vapina, rytmihäiriöt, heikentynyt unensaanti tai joissakin tilanteissa yliuneliaisuus, heikentynyt tai suurentunut ruokahalu, kohonnut lepopulssi, korkea tai matala palautumissyke, kuume sekä huonontunut vastustuskyky.

Miten ylikunto voidaan todeta

Ylikunnon toteaminen on todella hankalaa. Se voidaan todeta potilashistoriaa selvittämällä ja muita sairauksia poissulkien. Jos sinulla on epäilys ylikunnosta, sinun olisi hyvä mennä välittömästi urheilulääkärin vastaanotolle selvittämään asiaa. Yhtenä todella hyvänä menetelmänä on pidetty ortosaattista sykemittausta.

Ortosaattinen sykemittaus tarkoittaa, että ensimmäisen kerran sykkeet otetaan heti heräämisen jälkeen ennen kuin nousee sängystä tai syö aamupalaa. Kyseessä on siis leposyke. Tämän jälkeen tulee nousta seisomaan ja ottaa uudelleen sykkeet, tätä kutsutaan siis ortosaattiseksi sykkeeksi. Mikäli näiden kahden sykearvon ero kasvaa normaaliarvosta, on se huomattava merkki mahdollisesta ylikuormituksesta. Tällöin olisi todella hyvä välttää runsasta rasitusta, kunnes sykkeet palaavat normaalille tasolle.

Tässäkin tilanteessa urheilijan kannattaa kuunnella omaa kehoa. Jos keho tuntuu väsyneelle ja lihakset todella kipeille, kannattaa miettiä onko treenaamisesta mitään hyötyä vai olisiko syytä lepoon. Lisäksi jos ylikunnon oireita löytyy useampia kannattaa ruveta miettimään voiko kyseessä olla ylikunto. Lisäksi jos elämässä on paljon psyykkistä stressiä tulisi rankkaa fyysistä liikuntaa rajoittaa, sillä myös kova henkinen kuormitus voi olla liikaa elimistön stressihermostolle.