Mielenterveyden ongelmat ovat vahvasti läsnä nykymaailmassa. Ammattiavun ohella on myös monia tapoja, joilla voi itse yrittää hakea helpotusta oireisiin. Yksi parhaista keinoista on harrastaa urheilua: olipa kyseessä sitten urheileminen itsenäisesti tai yhdessä muiden kanssa, urheilun katsominen tai vaikkapa urheiluvedonlyönti. Keskustellaan ohessa erilaisista tavoista, joilla voit hyödyntää urheilua mielenterveytesi hyväksi ja kuinka se voi auttaa sinua selviytymään haastavista tilanteista.
Urheilun fyysinen puoli tekee hyvää mielelle
Yksi urheilun ilmeisimmistä hyödyistä mielenterveydelle on fyysinen aktiivisuus. Liikunta vapauttaa endorfiineja, joiden on todistettu vähentävän stressiä ja vahvistavan itsetuntoa. Se auttaa myös säätelemään hormoneja kuten kortisolia ja adrenaliinia, jotka liittyvät usein negatiivisiin tunteisiin. Jopa niinkin yksinkertainen asia kuin lyhyt kävely voi vaikuttaa valtavasti henkiseen hyvinvointiisi.
Liikuntaa tulisi pyrkiä harrastamaan päivittäin, vaikka vain pieniäkin määriä. Etenkin ulkoilmassa liikkuminen tekee ihmeitä mielialalle ja esimerkiksi heti aamusta tehtynä se antaa paremman startin päivälle. Jos pikkulenkistä saa tehtyä päivittäisen tavan, rutiini itsessään on jo hyvinvointia tukeva asia.
Kiinnostuksen kohteet auttavat jaksamaan vaikeina aikoina
Joskus kotoa lähteminen voi tuntua hankalalta. Tällöin jo pelkkä urheilun katsominen televisiosta voi antaa muuta mietittävää henkilökohtaisten huolien sijasta. Esimerkiksi masentuneesta mielialasta kärsivälle yksikin asia, joka kiinnostaa ja tuottaa mielihyvää, on suuri voimavara. Vakavista mielenterveysongelmista kärsivän ei välttämättä ole suositeltavaa uhkapelata rahasta, mutta leikkimielinenkin vedonlyönti ystävän tai perheenjäsenen kanssa voi tuoda mukavan lisän urheilun seuraamiseen. Esimerkiksi jotkin vedonlyöntisivustot tarjoavat mahdollisuuden demopelaamiseen turvallisesti leikkirahalla.
Liikunta voi olla myös sosiaalista tekemistä
Urheilun kautta saatavat fyysiset hyödyt voi valjastaa myös liittymällä järjestäytyneeseen tiimiin tai ryhmään, jos sellaiseen riittää energiaa. Liikunnasta itsestään saatavan hyvän olon ja energian lisäksi ryhmässä urheilemiseen liittyy sosiaalinen elementti. Pääset tutustumaan ja viettämään aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita kuin sinulla. Tämä voi olla uskomattoman hyödyllistä mielenterveysongelmien hallinnassa.
Jos urheiluseuraan liittyminen ei ole mahdollista eikä lähipiiristä löydy liikuntakavereita, jää vielä onneksi muitakin vaihtoehtoja. Monet yhdistykset ja seurat ympäri Suomen järjestävät tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka on suunnattu esimerkiksi tietyn ikäisille syrjäytymisvaarassa oleville, mielenterveyden kanssa kamppaileville tai yksinäisille ihmisille. Näihin kannattaa ehdottomasti lähteä rohkeasti mukaan – tarjolla on usein liikunnallista, matalan kynnyksen tekemistä.
Urheilu voi auttaa monin tavoin
Urheilulla on kerta toisensa jälkeen todistettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme – varsinkin kun on kyse mielenterveysongelmien kuten masennuksen tai ahdistuksen hallinnasta. Se voi auttaa konkreettisesti harrastettuna tai vaikka vain mielenkiinnon kohteena olemisen kautta, sillä kaikenlainen iloa tuova tekeminen on hyväksi.
Tässä kirjoituksessa annetut vinkit on tarkoitettu vain mielenterveyttä tukeviksi. Jos koet, että elämänlaatusi on alentunut ja joudut ponnistelemaan selvitäksesi arjesta, tulee sinun hakea ammattiapua. On myös hyvä muistaa, että apua kannattaa hakea mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.