Monille ihmisille rahapelaaminen on keskustelunaiheena suorastaan tabu. Sitä pidetään usein vaarallisena riippuvuutena, joka voi johtaa taloudelliseen tuhoon. Vaikka on totta, että rahapelaaminen voi aiheuttaa riippuvuutta ja johtaa ongelmiin, kohtuullisesti tehtynä se voi olla terveellistä ja hyödyllistä toimintaa. Vastuullisesti nautittuna rahapelaaminen voi tuottaa iloa ja lisätä hyvinvointia.
Rahapelaamisen sosiaalinen ulottuvuus
Yksi rahapelaamisen hienoista puolista on se, että se on sosiaalista toimintaa. Pelasitpa sitten korttia ystävien kanssa tai tapasit uusia ihmisiä kioskilla Vikinglotto-numeroita valitessasi, rahapelaaminen tarjoaa mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja solmia uusia ihmissuhteita. Rahapelaamisen sosiaalinen ulottuvuus voi vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen vähentämällä eristäytymistä ja lisäämällä yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Rahapelaaminen voi olla palkitsevaa
Toinen rahapelaamisen hyöty on se, että se voi olla palkitsevaa sekä taloudellisesti että emotionaalisesti. Pelin jännitys ja ajoittainen voittaminen saa meidät tuntemaan olomme hyväksi – siitäkin huolimatta, että rahapelaamisen taloudellinen hyöty ei ehkä ole merkittävä kohtuullisesti pelattaessa. Satunnaisten isompien voittojen lisäksi kohtuullisesti pelaavat pelaajat kertovat myös tuntevansa tyydytystä strategisista päätöksistä ja vastustajiensa päihittämisestä.
Missä menee kohtuullisen pelaamisen raja?
Kaikenlainen uhkapelaaminen voi aiheuttaa riippuvuutta ja olla mahdollisesti haitallista. On olennaista pelata kohtuullisesti ja vain sellaisilla rahoilla, jotka sinulla on varaa menettää. Mutta mitä kohtuudella pelaaminen tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ja mistä tiedät, milloin pelitottumuksesi ylittävät rajan ongelmalliselle alueelle?
Kaikilla meistä on erilaiset taloudelliset resurssit ja erilainen riskinsietokyky. Hyvä nyrkkisääntö rahapelejä pelatessa on se, että älä koskaan pelaa sellaisilla rahoilla, joita tarvitset välttämättömiin asioihin, kuten vuokraan, ruokaan tai yleishyödyllisiin palveluihin. Lisäksi on tärkeää asettaa rahapelitoiminnalle budjetti ja pitää siitä kiinni. Kun olet saavuttanut budjetoidun summan, on aika lähteä pois – riippumatta siitä, kuinka houkuttelevaa on jatkaa pelaamista tappioiden korvaamisen toivossa.
Jos uhkapelaaminen alkaa vaikuttaa kielteisesti elämääsi jollakin tavalla, voi olla aika arvioida tapojasi uudelleen. Ongelmallinen pelaaminen voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, parisuhdeongelmiin, työongelmiin ja huonoon mielenterveyteen. Jos huomaat valehtelevasi uhkapelitottumuksistasi tai lainaavasi rahaa pelaamiseen, nämä ovat merkittäviä varoitusmerkkejä ongelmallisesta suhteesta pelaamiseen. Lisäksi jos ajattelet pelaamista koko ajan tai tunnet itsesi levottomaksi tai ärtyneeksi pelien ulkopuolella, on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään.
Jos olet huolissasi peliriippuvuuden kehittymisestä, voit suojella itseäsi tietyin keinoin. Ennen kaikkea älä koskaan jahtaa tappioitasi – eli älä jatka pelaamista yrittäessäsi voittaa takaisin menettämiäsi rahoja. Ole lisäksi varovainen lainatessasi rahaa pelaamista varten tai käyttäessäsi luottokortteja toimintojesi rahoittamiseen. Tällä tavoin on helppo ajautua suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Varmista lopuksi, että pidät kirjaa siitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa käytät rahapelitoimintaan.
Rahapelaaminen voi parantaa hyvinvointia
Rahapelaaminen oikein ja sopivissa määrin tehtynä voi lisätä hyvinvointia. Ongelmapelaaminen johtaa stressiin ja kielteisiin mielenterveysvaikutuksiin, mutta kohtuullinen pelaaminen voi lisätä elämäntyytyväisyyttä ja positiivisia tunteita. Jos siis nautit rahapelaamisesta ja teet sitä vastuullisesti, sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä – saatat jopa parantaa hyvinvointiasi!