sekakäyttö

Moni meistä tuntee ainakin sanan “sekakäyttäjä”, joillakin meistä voi jopa olla kyseinen henkilö lähipiirissä tai tutun tuttuna. Valitettava asia on myöskin se, että Suomessa kyseisen kaltainen niin kutsuttu “sekakäyttö” on liiankin yleistä.

Yritetäänkö sillä sitten parantaa jo olemassaolevaa pahaa oloa, vai onko kyseessä pikkuhiljaa hiipivä ja paheneva tila, jossa henkilön tolenranssi sekä lääkeaineita että alkoholia vastaan kasvaa salakavalasti? Mitä luultavimmin kyseessä on yhdistelmä ja niin monta kuin on käyttäjää, yhtä monia on varmasti syitäkin takana.

Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset ovat vaarallisia cocktaileja, koska koskaan ei voi tietää miten henkilö reagoi aineideiden yhdistelmiin ja suurin osa yhdisteltävistä aineista ei todellakaan edes ole tarkoitettu yhdessä käytettäviksi. Yhteisvaikutukset ovat usein vahvempia naisilla ja iäkkäillä , koska heidän elimistönsä ei muutenkaan kestä samankaltaisia päihdyttävien aineiden määriä kuin miehillä.

Aina “sekakayttö” ei suinkaan ole tahallista, vaan joskus hoitotasapaino on todella “retuperällä” ja tämän kanssa pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa rajujakin psyykkisiä tai fyysisiä oireita. Toisaalta taas lääkeaineiden pitkäaikainen käyttö voi myös johtaa siihen, että elimistöön kertyy pikkuhiljaa jäämiä lääkeaineista ja tähän lisättynä pienikin määrä alkoholia voi saada aikaan dramaattisia oireita. Vaarana ovat esimerkiksi arvaamaton käytös, tajuttomuus, hengenvaarallinen päihtymystila, muistinmenetys tai joissain tapauksessa henkirikokseen syyllistyminen tai vaihtoehtoisesti uhriksi joutuminen.

Yleisimmin lääkkeistä väärinkäytetään ADHD-lääkkeitä tai vahvoja kipulääkkeitä. Huumeriippuvaiset myös korvaavat “sekakäytöllä” hetkiä, jolloin niin kutsuttuja oikeita huumeita ei ole saatavilla.

Sekakäyttö useimmissa tapauksissa on kuitenkin tarkoitushakuista, eli tavoitteena on saada jännitystä ja kokemuksia elämään. Jännityksen hakeminen kuuluu kuitenkin vain alkuvaiheeseen, sillä jatkossa pahoin addiktoitunut henkilä tarvitsee lääkkeitä ja alkoholia pitääkseen olonsa edes jollain tavalla siedettävänä. Varsinkin nuorilla sekakäyttäjillä on yllättävän hyvä tietous siitä mitä aineita “kannattaa” yhdistellä saadakseen aikaan halutunlaisen tilan. Yleensä kaveriporukka ja internet auttavat tämän tiedon keräämisessä.